Sziasztok!
Erdélyi Ádám vagyok a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója.
Egészen kicsi voltam még, amikor elkezdett érdekelni a főzés. Először csak besegítettem otthon a konyhában, például alapanyagokat mértem ki, vagy óvatosan összekavartam egy tálban az összetevőket, szóval elég kis dolgokról beszélünk. Majd megkaptam az első szakácskönyvemet. Emlékszem kifejezetten gyerekeknek szólt és karácsonyi receptek voltak benne. Ebből a szakácskönyvből készítettem el az első igazi fogásomat: egy meggylevest. Ekkor voltam kb. 9-10 éves.
Azóta csak egyre jobban belemerültem a gasztronómia világába. Először természetesen egyszerűbb recepteket készítettem el, majd fokozatosan próbálkoztam egyre bonyolultabb ételekkel is. Természetesen volt olyan, hogy nem sikerült, de nem igazán fogott vissza ez soha. Nemrég értem el a kísérletezés fázisába, azaz próbálok saját recepteket összehozni, új fűszerekkel, alapanyagokkal kísérletezni. Ez néha összejön, néha nem, de ez természetes.
Akkor jöttem rá igazán, hogy milyen nagy érték az, hogy tudok főzni, amikor felvettek az egyetemre. A Debrecen melletti kisvárosból, ahol addig éltem felköltöztem Budapestre, egy kollégiumba. Eddig általában az volt a szitu, hogy a szüleim készítették az ebédet vagy a vacsorát, és én akkor főztem, amikor volt rá időm vagy kedvem. De most már ezt nekem kell megoldani, azonban egyszer sem éreztem kötelezettségnek, vagy nyűgnek, sőt inkább pihentető hatása van annak, amikor főzök. Így legalább egy kis időre megszabadulhatok a napi rohanástól, problémáktól stb., és csak arra koncentrálok, hogy az adott alapanyagokból valami igazán király dolog kerekedjen ki. Szerintem a főzés az egy olyan dolog, amit igenis lehet élvezni.
Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy ezt az érzést megismertessem veled, közelebb vigyem hozzád. Szeretném megmutatni, hogy a főzés nem csak egy kötelező valami, ami tök unalmas. Ezt több oldalról is meg fogom közelíteni. Egyrészről lesznek egyszerű, gyors mégis finom receptek, másrészről megtalálhatók lesznek a komplexebbek is, hiszen azok rejtik az igazi kihívásokat. Természetesen mutatni fogok azért különböző technikákat és tippeket is, melyek jól jöhetnek bizonyos szituációkban. Viszont, hogy ne csak egyhangúan a receptekből és hasonlókból álljon az élet, hozni fogok rengeteg hírt, érdekességet vagy éppen szokást a nagyvilágból, ezzel is színesítve a blogot.
Remélem tetszeni fog az, amit csinálni akarok. Ha bármi ötleted van, akkor nyugodtan kommentelj, amúgy pedig kövess be Facebookon (Fiatalon a konyhában) és Instagramon is (@fiatalonakonyhaban)
Jó olvasgatást! :D