Ha azt kérnénk valakitől, hogy mondjon egy csokis süteményt a brownie a top 3-ban biztos benne lenne, bár van egy sanda gyanúm, hogy sok ember első helyre tenné. Népszerűsége nem is csoda, hiszen egy nagyon egyszerűen elkészíthető desszertről van szó, amit úgy variálhatunk, ahogy szeretnénk. Tehetünk bele még tördelt csokoládét sütés előtt, pillecukrot, kekszet stb. Emiatt rengeteg recept található az interneten, azonban én most egy alapreceptet hoztam el nektek. Nézzük is:
Hozzávalók (16 kocka lesz belőle)
- 250 g étcsokoládé (lehetőleg minél nagyobb kakaótartalommal)
- 250 g kristálycukor
- 250 g hideg vaj
- 100 g liszt
- 50 g holland kakaópor
- csipet só
- 4 tojás
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésesen 200). A tűzhelyre felteszünk egy lábas vizet főni, és mikor elkezd gőzölögni alacsonyra vesszük a lángot, ugyanis nem akarjuk, hogy forrjon csak finoman gőzölögjön. Erre teszünk egy üvegtálat, amibe beleöntjük a csokit és a vajat. Lassan kevergetve megvárjuk, amíg homogén állagúra olvadnak, majd levesszük a gőzről és hagyjuk hűlni.
- Egy keverőtálba ütjük a tojásokat, illetve a cukrot, majd egy kézi mixer segítségével habosra keverjük. Itt az a lényeg, hogy minél több levegőt juttassunk a keverékbe, ettől lesz a sütink igazán szivacsos.
- Ha ez kész, akkor a csokis szószunkat adagokban, még szintén habverőt használva, hozzákeverjük a tojásos masszához. Ekkor kezd el a tésztánk sűrűsödni.
- A lisztet, a sót és a kakaóport egy sűrű szitán keresztül beleszitáljuk a tálba, így nem lesz csomós a tészta. Majd egy spatulával vagy fakanállal óvatosan beleforgatjuk a száraz összetevőket a masszába figyelve arra, hogy minél több levegő maradjon a keverékben.
- Egy 25x25 cm-es pitetálat vagy egy kb. ugyanekkora tortaformát kibélelünk sütőpapírral. (tippek: ahhoz, hogy a papír könnyebben hozzáragadjon a formához, használjátok a vaj csomagolópapírján maradt zsiradékot ragasztónak, illetve, ha összegyűritek kicsit a papírt nem fog feltekerődni). Óvatosan vajazzuk ki a papírt is, így nem fog ragadni a süti. Beleöntjük a masszát és betesszük a sütőbe 25-30 percre.
- Miután kész kivesszük a formából és legalább annyit hagyjuk hűlni amennyit sütöttük. (próbáljátok türtőztetni magatokat, különben abba a hibába estek, mint én és lehetetlen lesz felszeletelni)
Jó étvágyat! :D
Pár fontos információ!
Szerintem egy brownie akkor igazán jó, ha a belseje nem 100% átsült. Ha ti szeretnétek jobban átsütni, akkor vegyétek lentebb a hőmérsékletet egy pár fokkal és süthetitek tovább, mint 30 perc, azonban figyeljetek, nehogy megégjen. A fogpiszkáló próbával pedig ellenőrizhetitek, hogy ti mennyire szeretnétek átsütni.