A Carbonara az olaszok egyik ikonikus tészta receptje. Rengeteg féle verziója létezik már a világon, azonban én most próbáltam nektek a lehetőségekhez képest a legeredetibbet elhozni. Miért mondom, hogy lehetőségekhez képest?
Egyrészről azért, mert a 100% original verzióban parmezán sajtot használnak, azonban ez itthon elég drága is és nem biztos, hogy ottlapul mindenkinek a hűtőjében. Másrészről a bacon sem bacon az eredeti receptben. A használt szalonna az a guanciale nevű füstölt olasz tokaszalonna, vagy pedig a pancetta nevű hasalja szalonna. De mivel ezek sem egyszerűen beszerezhetők ezért maradjunk a baconnél.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 2-3 tojás (a tojás méretétől függ)
- 3 szelet bacon
- 150 gramm spaghetti tészta
- só, bors
- 35 gramm reszelt sajt
- 5-10 gramm vaj
- Egy lábasban vizet teszünk fel főni, amit alaposan megsózunk. Ha már zubog és forr, akkor beletesszük a tésztát, amit al dente-re főzünk, azaz hagyunk időt neki megpuhulni, de nem szabad túlságosan puhára főzni. Ezt általában úgy érhetjük el, ha a csomagoláson jelzett főzési időből levonunk kb. 1-2 percet.
- Közben a bacont apró kockákra vágjuk és beletesszük egy hideg serpenyőbe, amit elkezdünk óvatosan hevíteni, és megsütjük benne a szalonnát. (mindenki eldöntheti, hogy mennyire szereti ropogósan)
- Miután a bacon elérte az általunk kedvelt ropogósságot, kivesszük a serpenyőből és félrerakjuk. Ha nagyon sok zsír sült ki a szalonnából akkor öntsünk le belőle, de dobjuk ki az összeset. Hagyjunk egy kicsit a serpenyőben.
- A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, sózzuk, és borsozzuk, majd pedig az egészet összekeverjük.
- Ha megfőtt a tészta, akkor átszedjük a bacon zsíros serpenyőbe és átforgatjuk. A tészta főzővízéből tartsunk meg valamennyit.
- Itt jön az izgalmas része a dolgoknak. A tészta a forró vízből érkezett a serpenyőbe. Ha azonnal ráöntenénk a tojásos keveréket, akkor rántottás tésztát kapnánk, de mi ezt nem akarjuk. Mi egy isteni finom, szószos tésztát szeretnénk. Ezért miután összeforgattuk a tésztánkat a bacon zsírjával levesszük a tűzről és várunk kb. 2 percet míg a tészta visszahűl egy kicsit. Ha ez megtörtént ráöntjük a tésztára a tojásos keveréket és egy csipesz vagy fakanál segítségével alaposan összekeverjük. Akkor dolgoztunk jól, ha azt látjuk, hogy a tésztát szépen bevonja egy halványsárga színű, krémes szósz. A főzővízből adjunk hozzá egy keveset a tésztához, ezzel állíthatjuk be a szaftosságot. Ha alaposan összekevertük, akkor még egy kis vajat adunk a tésztához, ezzel adva meg a krémes, fényes utolsó simítást.
- Ha akarjuk a bacont is belekeverhetjük a tésztába én azonban jobban szeretem, ha tálalásnál a tetejére szórom mert így megmarad ropogósnak.
- A tésztából egy tálba szedünk, ha még nem tettük meg akkor rászórjuk a bacont, szórunk rá még egy kevés borsot és opcionálisan sajtot reszelünk rá.
Jó étvágyat! :D